Petőfi-telepi Művelődési Ház

A koronavírus hatásai

A koronavírus hatásait sokan, sokféleképpen vizsgálták már. Az Angelini Pharma megbízásából végeztek egy kutatást, amely azt vizsgálja, hogy a vírus miatti bezártság-helyzet, elszigeteltség, illetve a járvány negatív gazdasági következményei hogyan hatnak/hathatnak az emberek pszichés állapotára. Rossz hír sajnos, hogy a kutatás azt az eredményt hozta, mely szerint az eddig feltételezettnél is erőteljesebben. És hogyan hat ez a testünkre és a lelkünkre? Online interjúk keretében készült a felmérés, és a megkérdezettek számos tünetet említettek. A legfőbb tünet az álmatlanság, az alvászavar és/vagy éjszakai ébredés volt. De megjelent a tünetek között az energiahiány, a gyengeség, a szomorúság, a félelem, az öröm teljes hiánya, a pánik- és szorongásos rohamok. A megkérdezettek nagyobb százaléka úgy nyilatkozott, hogy ezek közül legalább kettő tünet egyszerre van jelen az életében. És az idő haladtával ezek a tünetek csak súlyosbodnak, ha nem teszünk ellenük. Ha egy-egy tünet 15 napnál tovább tart, már érdemes segítséget kérni.
Hogyan? Kitől? Erre több lehetőségünk is van. Az első, -és ami talán a legáltalánosabb- hogy aggodalmainkat, félelmeinket próbáljuk megbeszélni partnerünkkel, családtagjainkkal vagy barátainkkal. Fontos, hogy beszéljünk ezekről a félelmekről, fogalmazzuk meg, mondjuk ki őket (ez már magában is segíti a feldolgozást, oldást). Ha úgy érezzük, hogy nincs a környezetünkben ilyen ember, barát, vagy nem szeretnénk családtagjainkat ezzel terhelni, akkor jöhetnek a szakemberek.
Kik azok a szakemberek, akik segíteni tudnak?
Első lépésként egy mentálhigiénés szakemberrel történő segítő beszélgetés sokat segíthet. Ahol nincs ítélkezés, útmutatás, a „pontosan mit kell csinálnod, hogy” típusú megmondások! Csak megértés, támogatás, empátia és feltétel nélküli elfogadás. Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy attól, hogy beszélgetek valamiről, mi fog változni? Nagyon sok minden…. ahogy mi változunk, változik körülöttünk minden. Maga a probléma nem változik és nem szűnik meg, de a saját rálátásom és hozzáállásom változhat. Néha ennyi is elég! Ebben tud a segítő beszélgetés támaszt nyújtani. Minél előbb segítséget kérünk, annál hamarabb engedhetjük el szorongásainkat, félelmeinket.
A Petőfi-telepi Művelődési Házban most van erre lehetőség! Amennyiben tapasztalja magán a fent említett tüneteket, ne habozzon, kérjen segítséget. Írjon egy rövid emailt a afejlodesutja@gmail.com email címre és felvesszük Önnel a kapcsolatot. Mentálhigiénés szakirányú hallgató kolleganőnk szívesen beszélget Önnel, hogy a szorongató érzéseket ne csak átvészelni legyünk képesek, hanem megismerni, feldolgozni és leküzdeni is.
És ha ezek a beszélgetésekkel sem kerülünk közelebb önmagunkhoz és a megnyugtató helyzetkezeléshez, akkor ajánlott szakorvosi segítséget kérni. (pszichológus, pszichiáter)