• подарки оптом, подарки опт
 • сувениры оптом, сувениры опт
 • бизнес сувениры
 • бизнес подарки
 • сувенирная продукция
 • купить футболки оптом
 • бейсболки
 • ежедневники, ежедневник
 • подарки для женщин
 • подарки для мужчин

 • 47 éve a Petőfi-telepi hívek szolgálatbában Nagytiszteletű Papp László


  admin- Közzétéve08 március 2009


  2009. február 14-én volt 47 éve annak, hogy Nagytiszteletű Papp Lászlót kinevezték a Petőfi-telepi Református Egyházközség élére. Az évforduló kapcsán kerestük fel a köztiszteletben álló lelkipásztort, és a telepen eltöltött évtizedekről kérdeztük.

   

  Beszélgetésünket a szépen karbantartott templomban kezdtük és a karzaton a gyülekezeti teremben folytattuk, melyről büszkén újságolta, hogy a Város és az Egyházkerület segítségével valósulhatott meg az eredeti tervekben is szereplő bővítmény, 65 évvel a templom átadása után.

   

  Már ötödik elemista korában a hittant tanító lelkész azt mondta neki, hogy ha törik, ha szakad, ő lelkipásztort farag belőle. A belső fordulat, mely során szilárddá vált önmagában a meggyőződés, hogy melyik a helyes út számára 16 éves korában történt. Betegen a kórházi ágyban olvasgatta az aznapi próféciát: „olvasva az ítéletes próféciát, azt éreztem, hogy elveszett és ítéletre való vagyok, de felragyogott az igének a másik mondanivalója is, ami a kegyelmet hirdeti. Ennek a követségében járok ma is.” – emlékezett vissza erre a felemelő pillanatra Laci bácsi, majd rátérve a helyi gyülekezet történetére elmondta, hogy a Körtöltésen kívül napjainkban mintegy 400 református él.

   

  A Magyar Református Egyház 1928-tól szervezi a Körtöltésen kívül élő református hívek életét. A terület eleinte az Újszegedi Református Egyházközség gondozási körébe tartozott. A Petőfi-telepi Egyházközség 1948-ban lett önállóvá. Mai hivatalos neve, Petőfi-telepi Missziói Egyházközség. Első lelkipásztora Szabados László, egykori börtönlelkész volt, aki 1956 júniusáig töltötte be ezt a pozíciót. Ekkor Achs Károly került a nyáj élére. 1962. február 14-től napjainkig Papp László Nagytiszteletű Úr hirdeti az Evangéliumot. Az önállósodás után a telep mindenkori lelkészének feladatává vált a szórványban élő reformátusok gondozása is. A 13 szórvány közé tartozott többek között, Pusztamérges, Rúzsa, Öttömös, Domaszék, Röszke, Algyő és Tápé is. Az egyház adatai szerint Szegeden 11282 református vallású ember él.

   

  Papp László 1931-ben született Orosházán. A Debreceni Református Hittudományi Egyetemen végzett 1955-ban és rögtön megkezdte lelkészi szolgálatát Dobozon. Egy év elteltével Békésre Került. Ez a város különös szerepet játszik életében, hiszen itt ismerkedett meg feleségével, Bötkös Judittal, akivel 1957-ben kötöttek házasságot. A család első két gyermeke is itt született. 1959. november 1-én előbb mint segédlelkész, utóbb mint lelkipásztor került a Mindszent, Szegvár, Derekegyházi egyházközség élére, és ahogy azt már megemlítettük, 1962-ben megkezdte Petőfi-telepi munkáját. 1982 márciusától 19 éven keresztül a telepi és a szórványokban felmerülő feladatai mellett a Honvéd-téri gyülekezet lelkipásztoraként tevékenykedett. „ Kicsit hajtós volt, de bírtam lélekkel” –tette hozzá Laci bácsi.

   

  Bokros egyházi teendői mellett is igen aktív társadalmi életet élt, él:

  Amikor a Művelődési ház a 3. utcában volt még, a Társadalmi Bizottság elnökeként tevékenykedett. Akkoriban heti rendszerességgel voltak filmvetítések. Amikor a mozigépész nem ért rá, a fortélyokat elleső tiszteletes látta el ezt a feladatot.

   

  Kertészmérnök feleségével alapfokú házikertész tanfolyamokat indítottak, melyek több helyszínen: a Lidicei-téri iskolában, a hattyasi és Ságvári-telepi, valamint az újszegeden lévő, egykori November 7 művelődési házakban folytak. Mindezek mellett növényvédő és gyümölcstermelő társulást is létrehoztak. A tagok számára kertészeti tanácsadást és növényvédő szer ismertetéseket tartottak. A társulás mintájára alakult meg a Kertbarát kör.

  Majd a Földműves Szövetkezet, később ÁFÉSZ növényvédelmi felelőse lett. Ennek keretein belül tavasztól őszig a közterületeken álló fák gondozását, permetezését végezte, de olykor a töltést rongáló patkányok irtását is magára vállalta. Ősztől tavaszig pedig az ÁFÉSZ egységeinek szállította a fűtőolajat. Szükséges is volt ez a kis plusz jövedelem, hiszen az egyházközség nem volt akkoriban tehetősnek mondható. A helyzet ma is hasonló, a lelkipásztor hajléka egy majdnem száz éves, vályogépületből kialakított ház.

   

  A tiszteletes a Magyar Kék Kereszt Egyesület helyi szervezetének a vezetését is magára vállalta. A szervezet célja az alkoholizmusban és más szenvedélybetegségekben szenvedő, lelki és testi gyógyulást keresők segítése. Minden héten csütörtökön este 6-tól tartanak bibliaórát és kötetlen beszélgetős foglalkozást a megjelentek számára. „Járnak az egyesületi alkalmakra olyanok is, akik még keresik a szabadulást és olyanok is, akik már szabadultak az alkohol rabságából „– mondta– „Én imádkozom értük, hogy Isten szeretete bírja rá őket az akarásra, mert akkor abba tudják hagyni. Segítenünk kell az akarást!”

   

  A család négy gyermeke közül  a legifjabb János, vagy ahogy a szegediek ismerik Janó, a közismert jelmeztervező. "Százévente egyszer születik egy ilyen tehetség." Ezt Márk Tivadar Kossuth-díjas jelmeztervező mondta róla, mikor szülei elvitték a mesterhez a még gyermek Janót, aki tízéves korától tervez jelmezeket. Eddigi pályafutása során közel négyszáz színdarab és film számára álmodta meg a jelmezeket. Összességében tízezer öltözetet tervezett, sokszoros Dömötör-díjas.

   

  Papp László két cikluson keresztül, azaz 12 éven át volt egyházmegyei tanácsos. 2005-ben vette át 50 éves jubileumi, a szolgálatért járó aranydiplomáját, ám a legnagyobb elismerés a hívek bizalma és szeretete.

  Hírlevél

  Iratkozzon fel ha szeretne értesülni programjainkról, rendezvényeinkről. A feliratkozáshoz regisztráció szükséges.

  A regisztrációhoz kattintson a jobb felső sarokban található "Sign up" feliratra.
  A belépés után a hírlevélre való feliratkozáshoz kattintson a jobb oldalt megjelenő "Feliratkozás" gombra.

  Körtöltésen kívül