• подарки оптом, подарки опт
 • сувениры оптом, сувениры опт
 • бизнес сувениры
 • бизнес подарки
 • сувенирная продукция
 • купить футболки оптом
 • бейсболки
 • ежедневники, ежедневник
 • подарки для женщин
 • подарки для мужчин

 • Fejezetek Petőfi-telep történetéből - II.


  admin- Közzétéve08 március 2009

  A nyáron megkezdett, a telep történetével foglalkozó sorozatunkat folytatva ezúttal többek között a helyi iskolák és óvodák, valamint a népdalkörök históriájával foglalkozunk.  

   

  A telepi iskola végleges tervei 1926 februárjára készültek el. Az építés várható költségeit 1 milliárd 200 millió koronában jelölték meg, melynek 30 %-át a Vallási és Közoktatási Minisztérium vállalta magára. Az építkezés feszített tempóban folyt az 5. utca és a Templom tér (a mai Szántó-Kovács János utca és a Fő-tér) hátsó sarkánál. A Művelődési Ház dolgozóinak információi szerint ez az épület a mai „művház” helyén lehetett. Az iskolaépítést Gróf Klebelsberg Kunó, Szeged egyik országgyűlési képviselője, aki egyben a kultuszminiszteri posztot is betöltötte, szívügyének tekintette. Az épületet Glattfelder Gyula püspök többezer ember jelenlétében szentelte fel július 6-án. Az intézményben négy pedagógus dolgozott, az első igazgató Héhn János lett. Szeptemberben megkezdődött a tanév az új iskolában, ahová 236 tanulót írattak be. 1926. október 5-én Gaál Endre városi tanácsnok fogadta a telepre érkező Horthy Miklós kormányzót és kíséretét, akik az új létesítményt is megtekintették. Ez az iskola 10 évig működött. Az évek során életveszélyessé vált az épület, a falak megrepedeztek. Ezt követően a tanítás négy esztendőn keresztül bérelt házakban folyt egészen addig, amíg az 1940-es tanév elejére felépült az új, jelenleg is működő iskolaépület.

  Az egykori 15. és 16. utcák (a mai Lidicei-tér) által határolt területen 1928-ban, adták át az új iskolát. A felszentelést ezúttal is Glattfelder Gyula celebrálta. Az igazgató Széll János lett, aki 1926-tól a telep plébánosa is volt. Az intézményben a Miasszonyunkról elnevezett szegény iskolanővérek tanítottak, szám szerint öten. Az első tanévre 306-an iratkoztak be.

   

  A telep első óvodája 1929-ben épült fel a hajdani 5. utcában (ma Szántó Kovács János u.). 1932-ben vehették birtokba a gyerekek a 11. (a Göndör sor és a Gábor Áron utca sarka) utcában az új ovit, majd végül Új Petőfi-telepen 1939-ben adtak át hasonló létesítményt. Ez utóbbit a város és a szentvincés apácák közösen tartották fenn. E három óvoda a 30-as évek végén majdnem kétszáz Somogyi-telepi család mindennapjait könnyítette meg.

  Inczédy Kálmán kántor vezetésével 1929-ben alakult a dalkör. Az eleinte csak férfiakból álló kórus helyi ünnepségeken lépett fel. 1935. június 4-én a Korzó moziban megtartott dalostalálkozón már Becsky Balázs volt a karnagy. „A könnyű népdalcsoportban indult somogyi-telepi Dalkörnek kimagasló teljesítménye volt a kitűnő Becsky Balázs vezénylete alatt.” – írta a Délmagyarország szereplésüket méltatva. 1946-ban a népkör és az iparoskör egyesülése után a dalkör vegyeskarrá alakult. Felvették a Szegedi Somogyi-telepi Munkás Dalárda nevet. A vegyeskar nem volt hosszú életű, anyagiak hiányában 1948-ban feloszlott.

  A régi elődök által megkezdett tradíciót a Petőfi-telepi Szépkorúak Népdalköre folytatta. 2004 februárjában alakultak meg, vezetőjük Pálnik András. A megalakulásuk utáni esztendőben mutatták meg először tudásukat komoly szakmai zsűri előtt Hódmezővásárhelyen, a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége – KÓTA - által szervezett seregszemlén, ahol kiválóra minősítették őket. A szintén ebben az évben Apátfalván rendezett országos minősítőn arany fokozattal ismerték el őket. Ezt a teljesítményüket megismételték a 2007-es bordányi hasonló jellegű találkozón. Évente a helyi fellépések mellett átlagosan hat alkalommal utaznak el az ország különböző pontjaira, hogy bemutassák tudásukat. A Petőfi-telepi Művelődési Házzal Közösen immáron negyedik alkalommal rendezik meg jövő áprilisban a Térségi Népdalköri Találkozót. A rendezvényt a fellépő csoportok nagy száma mellett az is különlegessé teszi, hogy az énekkarokat szakértő zsűri segíti tanácsaival. 2009 áprilisában a Szépkorúak Népdalkör stúdióba vonul és, ha minden jól megy, fennállásuk ötödik évfordulóját egy cd-lemez elkészítésével teszik emlékezetessé. Legutóbb a Regionális Nyugdíjas Ki-Mit-Tud-on szerepeltek, ahol a várakozásoknak megfelelően tovább is jutottak.

  2008 őszén jött létre szintén Pálnik András vezetésével a Jóbarátság Népdalkör. A közönségnek az Idősek Világnapján mutatkoztak be. Első komoly fellépésük a már említett nyugdíjas Ki-Mit-Tud keretein belül zajlott és mindjárt szép sikert értek el, hiszen ők is készülhetnek a következő fordulóra.

  A két népdalkörnek további sok sikert kívánunk, és elismerésünk jeléül szeretnénk mindkét kórus összes jelenlegi tagját ehelyütt név szerint felsorolni:

  Petőfi-telepi Szépkorúak Népdalköre:

  Virágh Istvánné, Miklós Csabáné, Kisbodri Lászlóné, Kiss Jánosné, Bite Józsefné, Csőke Ferencné, Vörös Albertné, Révész Jánosné, Elekes Antalné, Szeles Tiborné, Herceg Anna, Novák Jánosné, Szabóné Németh Franciska, Zsódi Imréné, Kovácsné Tóth Ágnes, Serfőző Mihályné, Szűcs Gyuláné, Peilcz, Réka, Bite József és Elek Sándor.

  A Petőfi-telepi Jóbarátság Népdalkör:

  Kószó Mihályné, Nyerges Antalné, Szekeres Zoltánné, Vinkovics Imréné, Zakar Ferencné, Nyári Lászlóné, Révész Károlyné, Kosztor Illésné, Terhes Józsefné, Vörös Imréné, Zsódi Imréné, Szabó Mária, Szabó Antalné, Lidavecz János és Ilia Mihály.

   

    

  Hírlevél

  Iratkozzon fel ha szeretne értesülni programjainkról, rendezvényeinkről. A feliratkozáshoz regisztráció szükséges.

  A regisztrációhoz kattintson a jobb felső sarokban található "Sign up" feliratra.
  A belépés után a hírlevélre való feliratkozáshoz kattintson a jobb oldalt megjelenő "Feliratkozás" gombra.

  Körtöltésen kívül