• подарки оптом, подарки опт
 • сувениры оптом, сувениры опт
 • бизнес сувениры
 • бизнес подарки
 • сувенирная продукция
 • купить футболки оптом
 • бейсболки
 • ежедневники, ежедневник
 • подарки для женщин
 • подарки для мужчин

 • Híres Petőfi-telepiek - Lékó Péter


  admin- Közzétéve07 március 2009

  Lékó Péter 1979. szeptember 8-án Szabadkán született, egyéves kora óta él Szegeden, ahol a Közgyűlés nemrégiben a város díszpolgárának választotta meg. Hétéves kora óta sakkozik.
  Tizenkét évesen szerzett nemzetközi mesteri címet. 14 éves 4 hónapos és 22 napos volt, amikor 1994-ben nagymester lett, ezzel megdöntötte Polgár Judit Robert ”Bobby” Fischertől elhódított csúcsát és ő lett a világ legfiatalabb nagymestere. A moszkvai sakkolimpián mutatkozott be először a magyar válogatottban. Kiemelkedő eredményeit ehelyütt nem tudjuk a teljesség igényével bemutatni, de kísérletet teszünk arra, hogy a sok világraszóló siker közül kiemeljünk néhányat: Világbajnoki címet szerzett a 16, majd a 18 éven aluliak között. Többek között Dániában, Franciaországban, Németországban, Kubában és Kolumbiában nyert rangos versenyeket. Tornagyőzelmei közül kiemelkedik a 2002-es diadala, amit a Dortmundban, a sakksport egyik legkomolyabb versenyén ért el. Ezzel kivívta a jogot, hogy megmérkőzhessen a klasszikus sakk világbajnokával Vladimir Kramnyikkal. A végül 2004-ben megrendezett párosmérkőzésen 7-7-es végeredmény született, ami a címvédőnek kedvezett, így megtarthatta helyét a világbajnoki trónon. Lékó Péter a fentieken kívül első helyen végzett a linaresi és 2005-ben a Wijk aan Zee-i szupertornákon is, melyek a dortmundival együtt a sakk Grand Salm tornáinak, azaz a legrangosabb viadalainak számítanak. Az elmúlt napok, hetek legfrissebb eseményei vele kapcsolatban a balszerencsés módon 5-3-ra elveszített rapid páros mérkőzés a norvég Magnus Carlsen ellen, valamint az Örményország fővárosában, Jerevánban megrendezett tornán elért második helyezés.

  Lékó Péter a játszmáit kísérő fontos részletek mindegyikére úgy emlékszik, mintha tegnap történt volna. Pontosan fel tudja idézni, hogy a nyolcéves korában játszott parti előtt mit gondolt, milyen érzéssel ült asztalhoz, s hogy utána az elemzésen mit mondott a partnere. Minden torna helyszínét és időpontját jegyzetek nélkül tudja, csakúgy, mint azt, hogy kivel utazott, s hogy kikkel tartotta telefonon vagy interneten a kapcsolatot. Száznál több torna több ezer partiját vagy ezek legfontosabb lépését őrzi a memóriája. Szereti a labdarúgást.

  2002. szeptember 2-án házasságot kötött Sofya Petroszjannal, aki edzőjének Arshak Petroszjannak lánya, akivel egy külföldi viadalon találkoztak először. Többször olvashatjuk a nevét valamilyen jótékonysági tornán a pályára lépők között, de akkor sem jön zavarba, ha teniszütővel a kézben kell bizonyítania. Nincs például jogosítványa. Úgy érzi, hogy a sakktól rabolna el időt, ha órákat venne. A versenyekre általában napi 10-12 órát készül, nem véletlen, hogy a feszített tempóba nem fér bele minden. De az áhított cél, a világbajnoki cím eléréséhez hosszú évek kemény munkája szükséges és persze szerencse.

  „Kaszparov egyre inkább a múlt, Kramnyik a jelen, reméljük, Lékó a jövő.” – mondják a szakértők. Reméljük valóban Lékó Péter lesz az első magyar világbajnok! Mi szurkolunk!

  Hírlevél

  Iratkozzon fel ha szeretne értesülni programjainkról, rendezvényeinkről. A feliratkozáshoz regisztráció szükséges.

  A regisztrációhoz kattintson a jobb felső sarokban található "Sign up" feliratra.
  A belépés után a hírlevélre való feliratkozáshoz kattintson a jobb oldalt megjelenő "Feliratkozás" gombra.

  Körtöltésen kívül