• подарки оптом, подарки опт
 • сувениры оптом, сувениры опт
 • бизнес сувениры
 • бизнес подарки
 • сувенирная продукция
 • купить футболки оптом
 • бейсболки
 • ежедневники, ежедневник
 • подарки для женщин
 • подарки для мужчин

 • Híres Petőfi-telepiek - Tokody Ilona


  admin- Közzétéve04 március 2009

  Híres Petőfi-telepiek Sorozatunkban ezúttal a világhírű drámai szopránt, a Petőfi- telephez ezer szállal kötődő, Tokody Ilonát mutatjuk be a kedves olvasóknak.

  "Híd vagyok a szerző és a közönség között, és ezt a dolgomat csak akkor tudom hibátlanul teljesíteni, ha egész életemet a zenének, az éneklésnek és a tanulásnak szentelem." – mutatott rá ars poeticájára egy interjúban a díva, akit szegedi színpadon a közönség legutóbb 2006-ban láthatott, a Bánk Bán Melindájaként.

   

  1953. április 27-én született Szegeden. Énektanulmányait Berdál Valériánál és Csóka Bélánál kezdte szülővárosában. 1971-ben lett a Zeneakadémia növendéke, ahol dr. Sipos Jenő és Mikó András voltak mesterei. 1972-ben megnyerte a Kodály-énekversenyt, a következő években a genfi, az ostendei, a pozsonyi, valamint az 1976-os budapesti Erkel-énekverseny győztese lett. Ugyanebben az évben az Operaház szerződtette tagjai sorába. Pályakezdő művészként nagy elismeréssel fogadták bemutatkozását kortárs magyar szerzők műveiben. Számos nagy rendezővel is dolgozott együtt, mint például Franco Zeffirelli.

  Hamarosan a nagyvilág is megismerhette tehetségét, hiszen végigénekelte a világ jelentős operaházait, de sehová nem kötötte le magát tartósan, hű maradt a magyar színpadhoz. Fellépett már többek között a New York-i Metropolitanben, a bécsi Állami Operában, a londoni Covent Gardenben, a barcelonai Liceóban, a berlini Deutsche Operben és Staatsoperben, a madridi Zarzuela Színházban, a Buenos Aires-i Colón Színházban, s olyan világsztárokkal énekelt együtt, mint José Carreras, Luciano Pavarotti és Juan Pons. 1992-ben egyik legemlékezetesebb fellépése volt a José Carrerasszal tartott közös áriaest a Népstadionban.
  1980-ban Liszt Ferenc-díjjal, 1985-ben Kossuth-díjjal tüntették ki. 1983-ban lett érdemes- 1990-ben pedig kiváló művész címmel tüntették ki. Idén április 1-én az Székely Mihály emlékplakettet vehetett át. Az Operaház örökös tagjai között 1996-óta szerepel a neve.

  Főbb szerepei közül néhány: Pamina (Mozart: A varázsfuvola); Fiordiligi (Mozart: Così fan tutte); Giselda (Verdi: A lombardok); Erzsébet (Verdi: Don Carlos); Aida (Verdi); Desdemona (Verdi: Otello); Mimi (Puccini: Bohémélet); Liu (Puccini: Turandot); Angelica nővér (Puccini); Pillangókisasszony (Puccini).

  Több mint ötven CD-je közül több is szerepel a londoni Gramophone magazin által a világ legjobb 100 operafelvételének ítélt listán. Placido Domingoval közösen készített TV-felvétele Puccini Bohéméletéről mindmáig az egyik legelismertebb Bohémélet-interpretáció

  Mi a boldogság? - kérdezték tőle egyszer, amire a következőképp felelt:
  "Amit mindenki kerget. Az a valami, amire a legjobban kell vigyázni. Nekem boldogság az, hogy egészségesen énekelhessek, hogy megtarthatom a barátaimat, hogy tudjak adni és kapni. De hogy egészen őszinte legyek, az a boldogság, hogy az ember énekel. Mostanában sokat írnak Maria Callas-ról, a csodálatos tüneményről, aki oly hamar eltűnt az énekesi pályáról, és sokan nem értik, miért volt ily rövidre szabva a karrierje. Pedig nagyon egyszerű a magyarázat: csak a boldog madár tud énekelni."

  Nagyon sok boldogságot kívánunk annak a bizonyos madárnak!

   

  Hírlevél

  Iratkozzon fel ha szeretne értesülni programjainkról, rendezvényeinkről. A feliratkozáshoz regisztráció szükséges.

  A regisztrációhoz kattintson a jobb felső sarokban található "Sign up" feliratra.
  A belépés után a hírlevélre való feliratkozáshoz kattintson a jobb oldalt megjelenő "Feliratkozás" gombra.

  Körtöltésen kívül