Petőfi-telepi Művelődési Ház

Meglátták-e az árnyékukat a medvék?

 • Február 2-án én is, mint már sokan kíváncsian lestem az időjárást, vajon mennyi van még a télből. És igen! A jó öreg Nap kibírta, hogy ne bújjon elő és szürke felhők mögé rejtőzött kedden egész nap. Így aztán a Vadasparki félálomban előbotorkáló medvék nem látták meg az árnyékukat, amely a népi megfigyelések szerint azt vetíti elő, hogy zöld utat kapott a TAVASZ.
  De mielőtt hátradőlnénk, és okos telefonunkon rákeresnénk valamelyik webshop tavaszi cipőket, ruhákat kínáló oldalára álljunk meg egy szóra. Vajon az éghajlat változás, az erdők kiirtása, az ökoszisztéma változása mennyire befolyásolhatja eleink megfigyeléseinek beválási esélyeit. A webshopok helyett a guglihoz fordultam és így találtam meg Csala Dénes a Székelydata blog szerkesztőjét, aki átfogó kutatást végzett ebben a témában. Először is 50 mondást, vizsgáltak meg. Összegezve nem kaptak magas számot – 56%-ban válnak be a népi időjárás jóslatok- de a tavasz és az ősz kezdetére utalóak és a januári fagyjövendölések 70% felett teljesítettek.
  Nézzük részletesen a februári jóslatok beválásának mekkora az esélye.
 • Február 2. Sajnos a matek világában a mackók nem igazán jól teljesítettek vagy nekik nem mindig szólnak. Minden esetre ha február másodikán a medve meglátja a saját árnyékát, hosszú tél várható jóslat a mai kicsit mediterrán éghajlatra módosult kis hazánkban 40%-ra teljesített.
 • Február 3. Még ennél is rosszabb a Balázs napi jövendölés, mi szerint ha ezen a napon esik, akkor nyár elején jégeső várható, csak 37%-ban vált be. De ki a csoda fog erre nyár elején emlékezni?
 • Február 6. „Dorottya szorítja, Julianna tágítja” Na, ezzel a jóslattal jól kibabráltak szegény asszony lányával, mert egyik olvasata az, hogy ha ezen a napon fagy, akkor Julianna napjára (február 16) enyhülni fog az idő. De a népszáján bizony van egy olyan megfigyelés is, hogy ha ezen a napon fagyni fog, akkor az elkövetkező 10 napban is fagyni fog. Most akkor mi legyen? Ráadásul 88!!!% beválási esélye van a Dorottya napi időjárás jóslatnak. DE MELYIKNEK?
 • Február 19. Zsuzsanna napja Ha ezen a napon megszólalnak a pacsirták, vége lesz a télnek. Tehát ha ezen a napon derűs lesz az idő, akkor az átlagosnál melegebb márciusra számíthatunk. 60%-os a beválási esélye ennek a jóslatnak.
 • Február 24. Ha Mátyás nem talál, csinál. Ennek értelmében, ha ezen a napon fagy, akkor a következő 10 napban jobb idő várható. De ha ezen a napon nem fagy, akkor bizony még cudar mínuszok jöhetnek az elkövetkező 10 napban. De a Mátyások még a mackóknál is rosszabbul teljesítettek, míg az előbbiekben 17%-ra, az utóbbiakban 24%-ra volt beválási esély.

  Most minden esetre még várok a tavaszi ruhákkal és figyelemmel kísérem a következő napokban az időjárást. Ez még olcsóbb is